Gaaf, jij gaat alleen een podcast opnemen!

Solo podcast

Op deze pagina heb ik een aantal setjes en losse microfoons voor je op een rijtje gezet. Aangezien budget natuurlijk een belangrijke is, heb ik de microfoons (en setjes) in een paar prijsklassen gezet.

Let op: bij microfoons geldt zeker: hoe duurder, hoe beter!

Er zijn twee dingen waar je op moet letten als jij alleen een podcast wilt opnemen.

1. XLR of USB aansluiting

Veel microfoons hebben een USB-aansluiting, handig maar niet altijd de beste optie. De meeste microfoons hebben namelijk een XLR aansluiting, het voordeel hiervan is dat je deze microfoons op veel meer apparaten kunt aansluiten. Microfoons met een XLR aansluiting zijn professioneler en kun je dus eenvoudig aansluiten op een mengpaneel of audio interface.

2. Richtingskarakteristiek

Hoppaa lekker woord he? Richtingskarakteristiek geeft aan welk gedeelte van de microfoon gevoelig is en dus vanaf welke kant(en) geluid geregistreerd wordt. Hier zijn 4 keuzes in.

Cardioïde

* Voornamelijk geluid vanaf de voorkant
* Creëert ruimte en sfeer door licht omgevingsgeluid
* Weinig tot geen geluid vanaf de achterkant
* Opnamehoek van 131 graden

Supercardioïde

* Gericht geluid vanaf de voorkant
* Weinig tot geen omgevingsgeluid
* Ruimte voor foutjes door opname aan de achterkant
* Opnamehoek van 115 graden

Omnidirectioneel

* Neemt geluid van elke kant even hard op
* Gevoelig voor omgevingsgeluid
* Veel gebruikt als dasspeldmicrofoon
* Je hoeft niet per se in de microfoon te praten
* Opnamehoek van 360 graden

Bidirectioneel

* Neemt geluid van twee kanten even hard op (vaak van de zijkanten)
* Weinig omgevingsgeluid
* Handig voor gesprekken tussen 2 mensen met maar één microfoon
* Opnamehoek van 90 graden

De meeste microfoons hebben een cardioïde richtingskarakteristiek.

Microfoons voor elk budget:


Blue Snowball Ice Zwart

De Blue Snowball is een instap usb microfoon waarmee je eenvoudig geluid opneemt voor je stream, podcast of muziekproducties. Deze compacte usb microfoon werkt direct nadat je hem via een usb kabel met je computer verbindt. Je hebt hierdoor geen externe audio interface nodig om geluid op te nemen. De cardioïde richtingskarakteristiek zorgt ervoor dat de microfoon breed inzetbaar is. Dit maakt de microfoon geschikt voor het opnemen van stemgeluid en instrumenten. Met de meegeleverde tripod zet je de microfoon stabiel neer waar jij wilt.

Prijs: €59,99


Microfoons tot 100 euro

Trust Emita Studio USB Microfoon

De Trust Emita Studio USB Microfoon gebruik je voor het opnemen van zang, spraak, akoestische muziek en streams voor op YouTube. Je verbindt de microfoon met een laptop of computer via de usb aansluiting. Hierdoor heb je geen externe audio interface nodig om geluid met een microfoon op te nemen. Dankzij de cardioïde richtingskarakteristiek registreer je geluid zonder achtergrondlawaai. De plopkap en popfilter met dubbel scherm voorkomen onnodige p- en s-klanken tijdens een opname. De microfoon plaats je stevig op de metalen standaard met schokdemping. Wil je de microfoon meenemen naar een andere locatie? Dan gebruik je de aluminium flightcase om hem veilig in op te bergen en zo te beschermen tegen schade.

Prijs: €99,99

Trust Emita Studio USB Microfoon
Trust Emita Studio USB Microfoon

Microfoons tot 150 euro

Blue Yeti Blackout

Of je nu een fervent YouTuber, interviewer of muzikant bent, met de Blue Yeti neem je al je geluiden vliegensvlug op.

Sluit de usb microfoon aan op je computer en begin direct met opnemen. Met de handige schakelaar kies je tussen 4 verschillende richtingskarakteristieken. Hierdoor is de microfoon geschikt voor verschillende soorten opnames.

Voorzie je livestream op YouTube van geluid met de cardioïde modus, terwijl je het geluid van hele bands opneemt met de omnidirectional modus. De Yeti heeft een verstelbaar tafelstatief, zodat je de microfoon altijd in de juiste richting kunt plaatsen.

Prijs: €119,-